Koronavuodet 2020 & 2021

01.11.2021

Työelämä muuttui kertarykäisyllä..

Maaliskuussa 2020 Korona-pandemia levisi ympäri maailman ja muutti tuöelämäämme, pysyvästi. 

Vuoden 2020 aikana opettelimme etätöihin niissä työpaikoissa, joissa etätyö on mahdolllista. Tuohon aikaan SKCCC:n hyvin erilaisista työyhteisöistä kuulemat johdon ja henkilöstön äänet kuvaavat hyvin sitä erilaisuutta jota laajamittaisesta etätöihin siirtymisestä koettiin: Joku piti etätöitä "luojan lykkynä", kun koskaan ei ole voinut keskittyä työhön niin hyvin kuin nyt kotona eikä hälisevässä avokonttorissa. Ja lisäksi vuorokauteen on tullut pari tuntia lisää, kun niitä ei tarvitse viettää työmatkoilla. Joku toinen kertoi, että työnteosta ei tule mitään, kun koti on täynnä etätöissä olevia vanhempia ja etäkoulussa olevia lapsia, kaikki on "yhtä hullunmyllyä" ja työpäivät jatkuvat iltaan saakka ne samat "pieruverkkarit" päällä, tunnin Teamseja peräjälkeen, koko päivän... 

Vuoden 2021 aikana on etätöissä ehkä opittu itsensä johtamista, työergonomiaa kotona, lisämään työpäiviin sitä "huokoisuutta" pitämällä taukoja vaikka pyykinpesun merkeissä, vaikka huono omatunto soimaakin... "Työpaikalla tuntee kuitenkin olevansa töissä, vaikka kahviautomaatin vieressä seisoskelisikin. Etätöissä tuntuu että lintsaa, jos et koko ajan ole siinä koneen ääressä..."

2021 aikana on huomattu, että työpaikan yhteisöllisyys on saanut aivan uuden merkityksen. Työkavereiden tapaaminen, satunnaiset kohtaamiset työpaikalla, yhteiset keskustelut, ideointipalaverit, tuen ja avun saaminen ilmeisesti ovatkin tärkeitä meille ihmisille, sekä työn tehokkuuden että työhyvinvoinnin kannalta. Yksin puurtaessa saattaa välillä olla vähän hukassa, ei saa palautetta, ei tiedä missä mennään, pyörii omassa kuplassa. 

Syksy 2021 on uudelleen järjestäytymisen aikaa. Monissa työyhteisöissä mietitään ja viedään nyt käytäntöön "koronavuosien" parhaita käytäntöjä ja pyritään oppimaan huonoimmista. Etätyön on huomattu parhaimmillaan olevan hyvin tehokas tapa tehdä töitä ainakin työhön keskittymisen ja yksilön tavoitteiden täyttymisen kannalta. Todo-listoja saadaan täytettyä hyvin. Samalla on huomattu, että työyhteisön monimuotoisuus, parviälyn hyödyntäminen, innovatiivisuus ja motivaatioon vaikuttava työyhteisön ilmapiiri ovatkin asioita, jotka eivät toteudu muuten kuin vuorovaikutuksessa, läsnä, paikan päällä muiden kanssa. Sosiaalisen konstruktionismin perusajatus on, että "ymmärrys syntyy sosiaalisessa vuorovaikutuksessa." Ehkäpä on opittu jotain pitemmällekin tulevaisuuteen... 

Uudelleen järjestäytyessä täytyy ehkä palauttaa mieliin myös joitakin perusasioita, kun tulemme takaisin työpaikoille emmekä olekaan enää yksin ne "pieruverkkarit" jalassa vaan yhdessä muiden ihmisten kanssa yhteisen tehtävän äärellä.

Miten se menikään, toisen ihmisen kuunteleminen ennen toimintaa, näkökulman vaihtamisen taito, kritiikin sietäminen, palautteen antaminen, kysyminen ja vastaanottaminen, toisten auttaminen ja avun pyytäminen, erilaisuuden kunnioittaminen... ja niin, ihan vaan ne käytöstavat, kun en olekaan omassa kotona. Taidot on tallella, saattaa vain olla aika vähän pyyhkiä pölyjä päältä monessa työyhteisössä.

SKCCC selvisi koronavuosista varsin hyvin. Kun joillakin toimialoilla työt valitettavasti lähtivät kokonaan alta, niin SKCCC:llä on ollut työn täyteisimmät 1,5 vuotta johdon ja henkilöstön valmennuksen hankkeissa. Haastavat ajat vaativat valmennusta ja tarpeeseen on vastattu ja vastataan.

Koronasta selvitään ja parhaat ottavat siitä opiksi. Let's re-group and back to business! 

t. Sampo / SKCCC

03.07.2023Työnohjauksesta tukea yhteisöllisyystyhjiöön
01.11.2021Koronavuodet 2020 & 2021
19.05.2019Kesä on jo nurkan takana...
27.05.2018Uusia valmennuspalveluja
25.04.2017Johdon coaching suosittua
15.05.2015SKCCC yhteistyöhön Innolink Researchin kanssa
10.02.2015Neljäs ministeriöiden MESI-valmennus saatiin päätökseen
27.06.2014Kuulumisia kaudelta 2013-2014
26.06.2013Kuulumisia kaudelta 2012-2013
01.02.2013HALUJOHTAMINEN kirja johtamisesta

Siirry arkistoon »